Soal bahasa Madura dan Kunci Jawabn UTS Kelas 5


Ngantos Ngombarra Pajjhar


Bakto jhaga malem saellana mokka’ labang ada’na Sa’diyah embu’na Jamen takerjhat amarga ngatela ana’na la etemmo ju’-toju’ neng amper ada’ romana. Patoju’na meddhet ta’ kasa’an ngadep ka temor sambi ngabas bintang porteka se sonarra ngabhiru ngadhirap terrang. Sa’diya nyapa laon ana’na, “Na’ ma’ atoghu dinna’ ba’na, bada apa, sateya ghi’ malem?” Jamen nyaot, “Iya, Bu’, sengko’ terro taowa pajjhar”. Ngeding jawabbha ana’na Sa’diya ngarte ja’ ana’na la tombu pekkeran naleteya tatengnger se bada neng alam. Sa’diya apangarep mandar ana’na leburra nalekteghi alam nemmo bhab se raja ghunana. Melana Sa’diya mokka’ pekkeranna ana’na, “Na’, abassaghi patete langnge’ e temor rowa, degghi’ bakal bada’a dha-tandha se da’ ba’na atamba’a ngarte!”. Jamen gu’-onggu’an ngejappaghi la-balana embu’na.
Sakejjha’aghi’, Jamen pas ngatela ngombarra pajjhar dari baba langnge’ mongghing temor pas aorag ce’ peragga, “ Oiiiiii, sengko’ la tao pajjharra  Bu’, cajana moncar abak ngapote neng langnge’ se ghella’ mola pettheng calemodhan, sateya langnge’na la bhlibbhar tera’ ta’ ce’ petthengnga pole, Bu’ cora’na pajjhar reya sonarra are se bhuru dapa’ da’ langnge’ rowa, berampa mennet jhalanna Bu’?” Sa’diya se ju’-toju’ neng seddhi’na ana’na ce’ bhungana ngeding cacana ana’na se la ngarte asalmolana pajjhar, sakeng bhungana Sa’diyah rembeng aeng matana, asokkor da’ ghuste Allah se matombu pekkeranna ana’na sampe’ bisa apanemmo (meng-analisa). Pas Sa’diya nerrossaghi cacana ana’na, “Sonarra are reya, Na’, se dapa’a ka’ bumi ra-kera bellung menneddhan, mon ba’na bada neng tas kapal tase’ bakto lagghu pas ngabas katemor, maske ba’na ngatela are kapalla ghi’ petteng, tape bid-abidhan olle 8 mennet kapalla pas tera’ edapa’e sonarra arena, jareya tandhana jha’ sonarra are banne pas lajhu dapa’ tera’ da’ bumi otaba da’ kapalla tape neng bang-abang ghi’ alonca’e kennengan kosong (ruang hampa) ban ghi’ alarbat neng angen (atmosfer bumi)”. Ta’ abid dari ngombarra pajjhar pas ramme ban kongko’na ajam coker baghisar se sanget lanto salang sambhit da’ peggha’na pas asambung ban sowarana reng adan sobbu neng jid-masjid, Sa’diya pas ngajhak ana’na asanat sholat sobbu ka masjid se bada neng kampongnga. (M. Rasyad)

I. Pele jawabhan se paleng bender pas bunterre horop a, b, c, otaba d !
Soal no. 1 sampe’ no. 5 jawabbha nyare neng bacaan e attas!
1.    Neng dimma Jamen bakto jhagha malem?
       a. neng budiyan romana                  b. neng amperra    
c. neng kamarra                                  d. neng daporra
2.    Oca’na Jamen: “Terro taowa pajjhar”. Maksoddha terro taowa ...........
       a. kadhaddhiyanna                            b. ropana    
c. kennengnganna                            d. bannya’na
3.    Arapa Embu’na Jamen ma’ perag saellana ngeding jawabbha ana’na se terro ngatela’a pajjhar?
       a. Polana lebur ngabas pajjhar        b. Polana la ngatela pajjhar
c. Polana la lebur nalekteghi tatengnger   d. Polana ce’ kencengnga
4.    Barampa mennet abiddha sonarra are dapa’ ka bume?
       a. 6 mennet     b. 7 mennet               c. 8 mennet               d. 9 mennet
5.    Sapa se ngarang careta e attas jareya?
       a. Sabardhin   b. Brudin                    c. Pan Lerab             d. M.Rasyad
6.    Nyoppre kaodi’anna barghana se so’e taon so’e bannya’ pamarenta atareka kalaban mabada
a. sakolaan      b. Keluarga Berencana      c. Kelompok Tani     d. POSYANDU
7.   Artena oca’ “barghana” neng okara soal no.6 e attas?
      a. mandhar      b. bakte                      c. ra’yaddha              d. nojjhu
8.   Neng POSYANDU sella’ bi’ bhu-ebhu nenmbang bhaji’.
      Tabaligga oca’ sella’ neng okara e attas?
a. legga             b. sakonne’               c.rangrang                 d. seppe
9.   Sa’imen rowa ana’ kebaan Pa’ Pakkar
      Maksoddha Sa’imen?
      a. ana’ dhibi’    b. ana’ di-budina      c. ana’ kala’an        d. ana’ kaballun
10. bnVh ket=Qz   ebaca ................
      a. bannya’kettanga                            b. banyak-ketthang
c. bannya’kerrangnga                       d. bannya’ ketthangnga
11. Oca’ dhalem bila etoles da’ carakan madhurana ..................
      a. d2m\        b. dlem\                 c. f2m\                 d. f2m\
12. Sabu keccek akopian
      Mon somorra bada e daja
      Lamon lecek ...........
      Saomorra ta’ eparcaja.
      Neng pantun e attas oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’?
      a. li-balian        b. sakalean               c. abali                       d. dukale
13. Pahlawan Madhura Cakranengrat IV saellana seda eberri’i jhuluk .........
      a. Siding Kaap            b. Pan Lerap             c. Sakera                   d. Joko Tole
14. Pangeran Cakranengrat IV soddhi abhillai ra’yaddha.
      Tabhaliggha oca’ “soddhi” neng okara e attas?
      a. bisa               b. Bangal                   c. nangtang               d. nola’
15. Neng perrang Cangkranengrat bangal nabang mosona tape Balanda segghut .......
      a. buru              b. alaban                   c. nantang                 d. tako’

II. Esse’e ti’-titi’ ban oca’ se sorop neng okara soal e baba reya!
1.    Mon Guru la ajar ba’na kodhuna kedingngaghi ma’ le ngarte.
Oca’ ajar neng okara e attas teppa’na etoles ..............
2.    Oca’ abrennya bila etoles da’ carakan madhurana ..................
3.    Man Sadin ce’ penterra ngangghi’ teker.
Oca’ lako neng okara kasebbhud ................
4.    Nyara kanca sadhajana.
Song-osong lombhung ghatena.
Ngangka’ dhrajhat pan bhasana.
Madhura ponjhul estona.
Oca’ song-osong lombhung neng okara e attas maksoddha ..............
5.    Oca’ nglanyar mon esalen da’ carakan madhura ...................
6.    Syiir reya ta’ pada ban pantun, syiir andi’ keccap budhi se ...............
7.    Bhasa engghi bhuntenna salebbar .................. zk[nK]o[poh   ebaca ..................
8.    Alorok artena ................
9.    Oca’ na Emba, ” Sengko’ sataretanan jha’ atokaran.”
Oca’ se kodhu ebhasaaghi neng okara e attas iya areya ................

III. Jawab soal petanya ebaba reya!
1.    Sebbhudhaghi tabhaligga oca’ ”jhujhur” bannya’na 3 oca’!
2.    Oddhi ba’na mon tao toles nyamana ghantongan ban dhampengan se bada neng okara jaban reya!
mfD [p=o gih lgGucepPetM=kt\
3.    Eya’ pole soal lakone mon tao, bhasaaghi da’ bhasa engghi bhunten!
Embu’ ngembhan ale’ entar ka POSYANDU.
4.    Jhajhal toles 3 bigghi’ oca’ lako!
5.    Da’ remma bhasa enghi bhuntenna okara: Sapaan bhai se nengghu televisi e bengkona Embhuk?


KONCI JAWABHAN SOAL UTS Semester 1 B.MADURA KLS 5
I.
1.   b 
2.   a
3.   c
4.   c
5.   d
6.   b.
7.   c
8.   a
9.   d
10. d
11. a
12. b
13. a
14. d
15. a

II.
1.    ngajar
2.   abPnV
3.     ngangghi’
4.    salang tolong/patang tolong/salang ghutong
5.   zLv/
6.     da-pada
7.    lancengan
8.    ngakan kropo’
9.    nompo
10. oca’na Emba / dhabuepon Aghung

III.
1.    lecek, carpak, corpot, lopot jhanjhi
2.    Ghantongan: dha, ga, ban ma =    D    G    M  dhampengan: pa = P
3.    Ebhu nyandhang jaji’ meyos da’ POSYANDU.
4.   noles, maca, ajhar, ban salaenna.
5.   Paseraan saos se ngoladhi televisi e compo’na Embhuk?

Source: http://mrasyadutsuasbmadurasemester1.blogspot.co.id/  
Baca Juga soal-bahasa-madura-dan-kunci-jawaban_UAS-kelas 6 
Baca Juga soal-bahasa-madura-dan-kunci-jawabn-UAS-kelas 5 
Baca Juga soal-bahasa-madura-dan-kunci-jawaban_UAS Kelas 4 
Baca Juga soal-bahasa-madura-dan-kunci-jawaban_UTS kelas 6 
Baca Juga soal-bahasa-madura-dan-kunci-jawaban_UTS kelas 5
Baca Juga soal-bahasa-madura-dan-kunci-jawaban.UTS kelas 4
close
==[ Klik disini 1X ] [ Close ]==